Wiosenne rozdanie, czyli nowe lokale na VegeMapie

Artykułu z zestawieniem nowych lokali już jakiś czas nie umieszczaliśmy, ale to nie znaczy, że do naszej mapy nie dołączyły nowe miejsca! W dzisiejszych propozycjach niewątpliwie króluje Wrocław, ale inne miasta też znalazły swoje miejsce. Wiosenne rozdanie nowych lokali czas start!

 

Bydgoszcz

Jeśli macie ochotę na kebaba, to wpadajcie do Bydgoszczy na ulicę Długą 1. Znajdziecie tam prawdziwy majstersztyk – Vegab to wegański odpowiednik kebaba. Jest to idealne połączenie fast foodu i diety roślinnej. Baza tej wersji kebaba składa się z tofu, strączków i seitanu. Do wyboru są wegańskie, własnoręcznie robione sosy. W menu znajdują się też hot-dogi, domowe lemoniady bez cukru oraz coś na słodko – Bounty Cake. Wszystko co dostaniecie w Vegabie jest w 100% wegańskie.

 

Zaciszne miejsce idealne na lunch i popołudniowe spotkanie ze znajomymi? ZaCisze codziennie oferuje nowe propozycje dań głównych i ciast. Cyklicznie organizowane są wegańskie uczty, polegające na tym, że w porze obiadowej możesz jeść ile chcesz za 35 złotych. W lokalu zamówicie ciasta i torty okolicznościowe, które uświetnią niejedną uroczystość.

 

Warszawa

W Warszawie powstało nowe miejsce – 2koma7 BAR. Zarówno weganie, jak i wegetarianie znajdą tu coś dla siebie. Ich znakiem rozpoznawczym są kanapki: np. z gzikiem, awokado czy buraczanym hummusem. Oprócz tego spróbujecie tu pysznych zup i sałatek – z wędzonym łososiem, warzywami korzennymi czy pieczonymi burakami. Desery również prezentują się zachęcająco – tofurnik z mango czy sernik na gryczanym spodzie to dwie z trzech propozycji.

 

Sosnowiec

Przenosimy się na Śląsk. Dziewczyny z Pietruszkowego Pola zadbają o to, by na Waszym stole było świeżo, zdrowo i smacznie. Oferują catering wegetariański, z dowozem lub odbiorem osobistym. Naszą uwagę zwrócił fakt, że zioła i kiełki hodują same, własnoręcznie robią sosy oraz pieką chleb i bułki. Z zawodu są dietetyczkami, dlatego możecie mieć pewność, że posiłki będą odpowiednio zbilansowane. Co niedzielę, na fanpage’u na Facebooku znajdziecie jadłospis na cały tydzień, przykładowo krem z marchewki z masłem orzechowym, penne z pesto szpinakowym czy tofu burger.

 

Wrocław

W dwóch lokalizacjach – na placu Dominikańskim i w Arkadach Wrocławskich, możecie skosztować kuchni roślinnej. Mihiderka w swojej ofercie posiada przede wszystkim wegańskie burgery, do których można dobrać ręcznie robione sosy. Godne uwagi są zupy – krem z buraka na winie oraz bliskowschodnia zupa soczewicowa. Znajdziecie tu również pełną gamę dań obiadowych, od chilli sin carne, po jackfruit bibimbap. Ciekawy wybór deserów oraz mnóstwo napojów, soków i koktajli dopełnia bogate menu.

 

 

Na mapie Wrocławia jest również bardzo ciekawa propozycja wegańskiej restauracji, która czerpie inspiracje z Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Mowa tu o Ahimsa Vegan Restaurant gdzie dostaniemy falafel i hummus oraz indyjskie thali i masalę dosę. Pasta z grillowanego bakłażana czy sizzler z zielonych warzyw to kolejne ciekawe pozycje. Fuzja smaków w menu zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe.

 

 

Powstali w 2015 roku jako food truck. Rok później ich kuchnia stała się tak popularna, że otworzyli lokal. Mamy na myśli Green Bus: wegetariańską fast foodownię. Coś co nas zaciekawiło najbardziej to pizza z wegańskim serem w 18 różnych kombinacjach. Dodatkowo w menu znajdziemy frytki, burgery oraz smażony ser. Do tego jest tu również szeroki wybór ciekawych napojów.

 

 

Jeśli szukasz lokalu, w którym zjesz smaczne śniadanie lub obiad, to właśnie go znalazłaś/eś! Każdego dnia KASZA I PASZA daje nam wybór dań wegańskich, wegetariańskich i bez glutenu. Na przykład: naleśniki jaglane z masą Rafaello i truskawkami, kotlety z zielonej soczewicy i pieczonej marchewki + sos Adżika, kotlety jaglane 4 ziarna z młodą pokrzywą, do tego kasza gryczana lub pieczone ziemniaki, botwinkę z ziemniakami lub zupę curry z jarmużem.

 

 

Wege miejsce z zapieksami? Proszę bardzo! Chrupiąca świeżo wypiekana bagietka, ciągnący “ser” i pieczarki? A może coś bardziej nowoczesnego? ZZtop – zupy i zapiekanki spełni Wasze oczekiwania. Interesującym dopełnieniem zapiekanek są zupy, np. wegański krem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów oraz wegański krem kukurydziany z masłem orzechowym.

 

 

Knajpy wrocławskie zamykamy słodkościami na deser. Bez Lukru to połączenie lunchowego bistro, które codziennie zaskoczy Was nowym niesztampowym menu i cukierni, gdzie możesz zamówić wspaniały tort urodzinowy, czy ciasto, które ucieszy swym smakiem całą rodzinę, a niejedną mamę także tym, że jej najbliżsi zjedzą słodycze bez glutenu i „sztuczności” dodawanych do ciast.

 

Jelenia Góra – Antoniów

Hotel umiejscowiony na Dolnym Śląsku w samym sercu Gór Izerskich. Biały Dom jest wspaniałym miejscem wypoczynku dla osób, które chcą uciec od miejskiego zgiełku. Pomocne są w tym regularnie prowadzone zajęcia jogi. W hotelu serwowane są dania kuchni wegańskiej, opartej na świeżych warzywach, owocach, pełnoziarnistych produktach, orzechach, nasionach, a także roślinach strączkowych, uzupełnionych o nierafinowane produkty olejowe, takie jak konopie, len i orzech kokosowy.

 

Katowice

Kasza2go to ciekawy gastronomiczny format, którego jeszcze na VegeMapie nie było. Serwowana jest tu kasza na słodko, wytrawna, na ciepło i  zimno, słowem: taka na jaką w danym momencie macie ochotę! W restauracji spróbujecie także sałatek oraz smoothies w ciekawych smakowych konfiguracjach. Lokal możecie znaleźć na Wolt Polska i Uber Eats.

 

 

Nasze wiosenne zestawienie dobiegło końca. Już za miesiąc kolejny artykuł z lokalami miesiąca! Chcesz, aby Twój lokal dołączył do mapy? Wpisz go lub napisz do nas na angelika@vegemapa.pl.

 

Zdjęcia opublikowane w treści artykułu pochodzą z fanpagy lokali oraz galerii portalu VegeMapa.pl.

Komentarze

Tagi: ,