W dzisiejszym świecie zdrowy tryb życia stał się w pewnym sensie modą. Influencerzy, blogerzy, artyści oraz inne osoby mające wpływ na społeczeństwo dzielą się na swoich profilach najróżniejszymi metodami na utrzymanie “zdrowego ciała, zdrowego ducha”. Jedną z nich jest dieta wegańska, która na przełomie ostatnich lat stała się jedną z popularniejszych diet, a nawet stylem życia. Nic dziwnego, ponieważ weganie to osoby, które mogą pochwalić się znakomitym zdrowiem, piękną cerą, dużą ilością energii. Haczyk jest jeden – należy znać podstawowe zasady, ponieważ zrezygnowanie z produktów odzwierzęcych może być na początku trudne i skończyć się wieloma niedoborami w organizmie.
Niepozorne, ale jak ważne! Orzechy, pestki, awokado to produkty, które każdy powinien mieć w swojej diecie, z naciskiem na wegan. Dieta wegańska pozbawiona jest tłuszczów zwierzęcych, które odpowiedzialne są za wspomaganie funkcji obronnych organizmu. Kwasy tłuszczowe zawarte w produktach, o których napisaliśmy wyżej, zapewniają przyjmowanie odpowiedniej dawki witamin, takich jak Omega 3 i 6 oraz Witaminy E. Należy pamiętać, aby dodawać te składniki do codziennego jadłospisu.
Dieta wegańska dla wielu kojarzy się z ubogim i wybrakowanym jadłospisem. Wcale nie musi tak być – co więcej, nawet nie powinno. Weganie muszą pamiętać o tym, aby swoje posiłki wzbogacać dużą ilością owoców i warzyw. Bogata w nie dieta przyczynia się do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe oraz zapobiega wzrostowi cholesterolu. Ponadto produkty te mają mało kalorii, co służy w utrzymaniu zgrabnej sylwetki.
Nikogo nie powinno dziwić to, jak ważna jest regularność spożywania posiłków w ciągu dnia. Obowiązuje to też wegan, ponieważ gdy jest zachowana regularność, to witaminy znajdujące się w produktach są szybciej wchłaniane. Oprócz tego przyśpiesza to metabolizm, który jest ważny w drodze do smukłej sylwetki.
Wielu wegan zaczyna od zrezygnowania z mięsa, aby nie przyczyniać się do masowej rzezi zwierząt. Często zaczynają od diety wegetariańskiej, a następnym krokiem jest całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i zostanie weganinem. Czy jednak jest to stuprocentowo eko-rozwiązanie? Zacznijmy chociażby od ryżu i orzechów – te produkty w uprawie pochłaniają spore ilości wody – przykładowo do wyhodowania jednego migdała potrzeba aż 5 litrów wody! Oprócz tego owoce, takie jak banany – uprawiane są w odległych krajach, a więc muszą być transportowane, co przyczynia się do produkcji dużej ilości dwutlenku węgla i szkodzi atmosferze. Produkcja kawy również nie sprzyja środowisku, ponieważ jej uprawa powoduje wycinkę lasów i susze. Należy jednak pamiętać, że większość produktów niesie za sobą jakieś konsekwencje, dlatego podstawą jest czytanie etykiet i interesowanie się od czasu do czasu tym, jak wygląda uprawa tego, co chemy zjeść..
Każdą dietę obowiązują zasady i ich nieprzestrzeganie może doprowadzić do konsekwencji, chociażby w postaci anemii. Weganie muszą pilnować przyjmowania odpowiednich składników, aby ich organizm mógł działać prawidłowo. Niektórzy żyją w przekonaniu, że dieta wegańska to dieta oparta na jedzeniu sałatek czy orzechów, ale przecież istnieje wiele zamienników produktów odzwierzęcych i można w ten sposób przygotować naprawdę rozmaite dania, które nie różnią się bardzo od tych “tradycyjnych”.