Pyszne, wielofunkcyjne i co najważniejsze – pochodzenia roślinnego. Proces tworzenia mleka nie zajmuje wiele czasu, a w zamian za to drobne poświecenie mamy pyszny napój domowej roboty. Bez sztucznych dodatków, więc same plusy. Co ciekawe, coraz więcej naszych mięsożernych znajomych przyznaje się do picia wege mleka, twierdząc że po nim czują się zdecydowanie lepiej. Wszystko przez laktazę (enzym jelitowy odpowiedzialny za rozkład cukru mlekowego – laktozy), którego organizm produkuje coraz mniej, wraz z wiekiem. Koniec gadania, trzeba przystąpić do działania!
Do jego przygotowania potrzebujemy:
1 szklanki migdałów blanszowanych;
ok. 2,5 l wody mineralnej;
3 łyżek syropu z agawy.
Obrane z łupinek migdały zalewamy wodą (tak żeby wszystkie były przykryte) i zostawiamy na noc. Rano przecedzamy nasze migdały i lokujemy je w blenderze. Dodajemy do nich dwa litry wody źródlanej oraz syrop z agawy i całość miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie przelewamy nasze mleko przez gęste sito lub gazę i już! Resztki, które zostaną nam na sitku możemy ponownie zalać wodą, zblendować i odcedzić.
Składniki:
200 g wiórek kokosowych (zwróćcie uwagę, żeby były bez substancji konserwujących);
1,2 l wody.
Podobnie jak w przypadku mleka migdałowego, wiórki zalewamy wodą (na około 2 cm powyżej) i zostawiamy na noc. Rano miksujemy je blenderem, następnie przekładamy na gazę i przecedzamy.
Oba mleczne napoje należy przechowywać w lodówce, najlepiej w szklanych butelkach. Dajcie znać, jak Wam wyszło Wasze mleko.
Tagi: mleko kokosowe, mleko migdałowe, nabiał roślinny, przepis