O tym, że jest smaczny, zdrowy i ma dużo witaminy C, wie doskonale każdy z nas. Ale co takiego robi w naszym organizmie, że warto go pić każdego dnia? Tego dowiecie się z artykułu.
Sezon jesienny już się rozpoczął, odporność jest w cenie, więc zacznijmy od najistotniejszej zalety soku pomarańczowego. Zawiera on na tyle dużo witaminy C, że może przyspieszyć leczenie przeziębienia i grypy. A kiedy jeszcze nie jesteśmy chorzy, wspomoże odporność.
Cierpicie na zgagę, niestrawność lub często męczy Was ból żołądka? Sok przyjdzie z pomocą. Zawarte w pomarańczach witaminy A i C wywierają ochronne działanie na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Poza tym pomarańcze są bardzo dobry źródłem błonnika, który wspomaga zdrowie żołądka i jelit, a także zapewnia ochronę przed wrzodami.
Pomarańcze są wskazane w diecie kobiet w ciąży oraz cukrzyków. Wszystko za sprawą kwasu foliowego oraz niskiego indeksu glikemicznego. Ma także działanie moczopędne, dzięki czemu pomaga organizmowi lepiej oczyszczać się z toksyn.
To jeszcze nie wszystko. Stres, niewłaściwa dieta, brak ruchu oraz leki przyczyniają się do tego, że choroby układu krążenia są nie tylko przypadłością naszych dziadków i babć, ale cierpią na nie coraz młodsi ludzie. Sok pomarańczowy pomaga i na to. Zawiera on bowiem flawonoidy, które zmniejszają cholesterol i zapobiegają zatykaniu się żył. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko zatoru i zawału serca.
Z pewnością zdrowotnych pretekstów do picia soku pomarańczowego jest jeszcze dużo, dużo więcej, ale czy trzeba Was bardziej przekonywać? 🙂
Tagi: dieta, odporność, pomarańcze, sok pomarańczowy, układ krążenia, zdrowie