Z racji zbliżających się Świąt Wielkanocnych przygotowaliśmy dla Was 3 propozycje na dania bezmięsne. Gwarantujemy, że nawet mięsożercy będą zachwyceni!
W tym zestawieniu nie mogło go zabraknąć. Jest to bardzo wdzięczne danie- można go przygotować na wiele sposobów. My proponujemy bardzo smaczną wersję, z kaszy jaglanej, soczewicy oraz ciecierzycy.
Do przygotowania pasztetu wegetariańskiego będziecie potrzebować:
500 g marchewki;
1/3 suchej szklanki kaszy jaglanej;
1 szklanka suchej czerwonej soczewicy;
250 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej z ok. 125 g suchej;
1 cebula;
2 łyżki oliwy;
1 ząbek czosnku;
650 ml bulionu jarzynowego;
2 jajka.
Jeśli chodzi o przyprawy, możecie je dowolnie modyfikować, my proponujemy:
1 łyżka startego imbiru;
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku;
1/2 łyżeczki słodkiej papryki;
1/2 łyżeczki kurkumy;
3 łyżki masła migdałowego lub orzechowego (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie należy zeszklić ją w garnku na oliwie. Dodajemy do niej posiekany czosnek, obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz imbir. Smażymy przez około 2/3 minuty.
Wlewamy 250 ml bulionu i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy resztę bulionu, suchą soczewicę oraz suchą kaszę jaglaną, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą.
Gotujemy przez około 15 minut, aż składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. W razie potrzeby możemy odparować, a następnie musimy dokładnie ostudzić.
Odcedzoną ciecierzycę miksujemy razem z masłem migdałowym lub orzechowym, jeśli ich używamy. Dodajemy ugotowane warzywa z kaszą jaglaną, miksujemy (można w melakserze). Na koniec dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy masą i pieczemy przez około 1 godzinę. Pamiętajcie by przed pokrojeniem pasztetu, ostudzić go! 😊
Zamiast tradycyjnego żurku z białą kiełbasą proponujemy Wam przepyszną zupę chrzanową.
Składniki:
1 cebula;
2 korzenie pietruszki;
3 ziemniaki;
1/2 selera;
1 ząbek czosnku;
50 ml oleju kokosowego;
sól;
3 liście laurowe;
4 ziarenka ziela angielskiego;
10 ziarenek kopru włoskiego;
2 l wody;
100 ml mleka 1,5%;
1 łyżeczka suszonego majeranku;
200 g tartego chrzanu;
pieprz;
olej;
4 przepiórcze jajka;
30 ml octu balsamicznego;
kiełki rzodkiewki;
3 łyżki prażonej cebulki;
1 szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w kostkę, obraną pietruszkę w plastry, obrane ziemniaki i seler w kostkę, czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i koprem włoskim. Zalewamy całość wodą i mlekiem. Gotujemy, aż warzywa staną się miękkie. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na średnim ogniu sadzone jajka przepiórcze, tak aby żółtka nie były ścięte.
Zupę przelewamy do miseczek. Porcje skrapiamy octem balsamicznym, dodajemy kiełki rzodkiewki, prażoną cebulkę, jajko przepiórcze. Oprószamy gałką muszkatołową i podajemy 😊
Na deser, zamiast tradycyjnej wielkanocnej babki, polecamy Wam ciasto dyniowe. Jest proste w przygotowaniu, ale dość nietypowe:
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej;
1 łyżeczka sody;
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 łyżeczki cynamonu;
1/4 łyżeczki imbiru;
szczypta soli;
1 szklanka purée z dyni;
1/3 szklanki cukru trzcinowego;
1/2 szklanki oleju roślinnego;
1/3 szklanki mleka roślinnego;
2 łyżki octu jabłkowego;
6 kostek czekolady, garść świeżej lub suszonej żurawiny.
Przygotowanie:
Najpierw rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W dużej misce dokładnie mieszamy suche składniki przy pomocy trzepaczki. Mokre składniki należy odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie miksujemy blenderem na gładką, aksamitną emulsję.
Przelewamy mokre składniki do suchych i krótko mieszamy przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę oraz żurawinę, ponownie mieszamy i przelewamy ciasto do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40/50 minut do momentu aż ciasto będzie rumiane, a patyczek wbity w ciasto suchy.
Tagi: pasztet wegetariański, przepisy wegetariańskie, przepisy wielkanocne, wielkanoc, zupa chrzanowa, zupa dyniowa