„Wegańskie jedzenie jest nudne, niesmaczne i pewnie je się tylko sałatę” – ile razy to słyszeliście? Nam zdarza się to bardzo często i wtedy możemy wyciągnąć naszą tajną broń, którą dzielimy się z Wami 😎 Łapcie nasz pakiet sprawdzonych przepisów, które przekonają każdego, że wegańskie jedzenie jest po prostu przepyszne!
W artykule znajdziecie propozycje sałatki, zupy, dania głównego oraz deseru. Ostrzegamy, że już przy czytaniu zrobicie się maksymalnie głodni!
SKŁADNIKI:
1 kg marchwi;
1/2 szklanki orzechów (ziemnych, włoskich lub innych ulubionych);
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy;
1 pęczek świeżej kolendry;
100 g daktyli.
Marynata do marchewek:
3 łyżeczki nasion kuminu;
szczypta chilli;
1 łyżeczka kurkumy;
1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
1 łyżeczka syropu klonowego;
2 łyżki oliwy.
Dressing:
sok z 1 pomarańczy;
sok z ½ cytryny;
2 łyżki oliwy;
sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj w małej miseczce. Obierz marchew i pokrój w słupki. Dokładnie natrzyj je marynatą i piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C lub do momentu, gdy marchew będzie upieczona, lecz nie rozpadająca się. Następnie ostudź.
Wymieszaj wszystkie składniki na dressing w osobnym naczyniu.
Przestudzoną marchew wymieszaj z wcześniej przyprażonymi orzechami, ugotowaną ciecierzycą i dressingiem. Dodaj kolendrę i posiekane daktyle. Sałatkę podawaj schłodzoną – wtedy smakuje najlepiej.
SKŁADNIKI:
2 bataty (ok. 830 g);
3 małe cebule (łącznie 120 g);
3 ząbki czosnku;
ok. 10 szt. suszonych pomidorów z oleju;
0,8 litra bulionu warzywnego (ilość można dowolnie regulować w zależności od konsystencji jaką chcemy uzyskać);
5 łyżek wody i 1 łyżka oleju (olej można pominąć);
60 g orzechów ziemnych (prażonych, najlepiej bez dodatku tłuszczu i soli);
zioła i przyprawy: garść natki pietruszki, czarnuszka, sól do smaku.
WYKONANIE:
Cebule obierz, pokrój w kostkę i podduś w oleju i wodzie. Bataty obierz i pokrój w kostkę.
Pokrojone bataty, cebulę, pomidory suszone zalej gorącym bulionem warzywnym i gotuj przez 15 minut.
Do zupy dodaj: ząbki czosnku, sól, szczyptę czarnuszki i gotuj jeszcze 5 minut. Pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Dodaj zieloną pietruszkę, orzechy i wszystko dokładnie zblenduj na gładki krem.
SKŁADNIKI:
3/4 szklanki suchej komosy ryżowej;
400 g czarnej fasoli;
1 cebula;
5 daktyli (namoczonych kilka minut we wrzątku);
3 wędzone śliwki (również namoczonych we wrzątku);
3 suszone pomidory z oleju;
1 łyżeczka musztardy;
1 łyżeczka kuminu, mielonej kolendry, ostrej papryki;
3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego;
2 łyżki oleju roślinnego;
sos sojowy, sól, pieprz.
WYKONANIE:
Komosę podpraż w suchym rondlu, aż będzie charakterystycznie strzelać i nabierze orzechowego smaku. Następnie ugotują ją, zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (ma być miękka i puścić charakterystyczne „ogonki”). Gdy cała woda wyparuje, pozwól jej odrobinę znów postrzelać.
Na suchej patelni podpraż odsączoną i przepłukaną czarną fasolę z dodatkiem wszystkich przypraw. Zajmie to kilka minut, a fasola powinna być dość mocno wysuszona i wręcz ma kruszyć się pod naciskiem dłoni.
Fasolę przełóż do miski, a na patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj ją do fasoli i wymieszaj. Dorzuć również posiekane suszone pomidory oraz daktyle i śliwki.
Gdy komosa już się ugotuje, dołóż jej połowę do fasoli z dodatkami i porządnie zmiksuj ręcznym blenderem. Pod koniec dodaj resztę komosy ryżowej i dopraw masę musztardą, solą, pieprzem i sosem sojowym. Dorzuć siemię lniane, porządnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie przygotuj ulubione dodatki do burgerów.
Kotlety formuj zwilżonymi dłońmi, mocno ugniatając masę. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, delikatnie je przewracając na drugą stronę. Podawaj z ulubionym sosem i dobrą bułką grahamką.
SKŁADNIKI:
Krem:
375 ml mleczka kokosowego z puszki;
100 g białego ryżu;
75 g syropu z agawy;
100 ml wody;
aromat waniliowy;
1/3 łyżeczki soli;
2 łyżki kakao na czekoladową warstwę.
Czekoladowe kulki:
100 g gorzkiej czekolady (wegańskiej);
25 ml mleczka kokosowego (około 2 łyżki);
4 cienkie wafle kukurydziane.
WYKONANIE:
Krem:
Przelej mleczko kokosowe do małego garnka i dosyp ryż (jeśli masz ryż w torebkach, przetnij go i wysyp zawartość). Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Co jakiś czas przemieszaj ryż, by nie przywierał do dna. Po kwadransie ryż będzie rozgotowany i bardzo miękki. Zdejmij go z gazu i pozostaw pod przykryciem na około 3 minuty by odpoczął.
Następnie przełóż ryż do misy blendera i dodaj pozostałe składniki na krem: syrop z agawy, wodę, odrobinę aromatu waniliowego, oraz sól. Zblenduj wszystko na aksamitny i gęsty krem. Blenduj tak długo, aż uzyskasz konsystencję bez grudek. Następnie przełóż około 1/3 masy do innej miseczki i zmieszaj z nią kakao.
Kuleczki:
Podczas gdy ryż się gotuje, możesz przygotować kulki. W tym celu rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę i dodaj pozostałe 2 łyżki mleczka kokosowego. Czekolada zgęstnieje i zrobi się z niej masa, podobna do ciastoliny. Zdejmij ją z gazu i gdy trochę ostygnie, dodaj pokruszone wafle kukurydziane. Wszystko dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni, aż czekolada utworzy łatwą do formowania masę. Następnie ulep z niej małe kuleczki.
Podanie:
Na dnie pucharków ułóż warstwę budyniu z kakao, a na niej jasną warstwę. Udekoruj czekoladowymi kulkami. Deser smakuje najlepiej gdy jest schłodzony. Wtedy również odrobinę zgęstnieje. Polecamy umieścić gotowy krem w lodówce i podawać po kilku godzinach, gdy będzie dobrze schłodzony.
Tagi: krem z batatów, wege burger, wege kinder, wege przepisy