VegeMapowy piernik świąteczny

Nasz piernik jest wegański, dlatego nie musicie martwić się o sylwestrowe kreacje i takie tam! Kiedy jeść jak nie w tygodniu świątecznym? 🙂

Zabierajmy się do roboty.

Składniki do ciasta:

1 szklanka mąki pszennej razowej;
1 szklanka mąki owsianej;
3/4 szklanki syropu klonowego (lub miodu);
1/3 szklanki oleju;
1 szklanka musu jabłkowego (lub 1 szklanka soku jabłkowego i 1 starte jabłko);
1/4 szklanki soku pomarańczowego;
1 łyżeczka sody oczyszczonej;
przyprawa do piernika (2-3 duże łyżki);
1/2 łyżeczki kardamonu;
szczypta soli.

W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche, w drugiej mokre. Mokre dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. W ten sposób przygotowaną masę przelewamy do formy. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Po upływie 50 minut polecamy sprawdzić, czy nasz/Wasz piernik jest suchy. Jeśli nie, warto zostawić go jeszcze na moment w piekarniku. Jak już będzie suchy, dobrze wypieczony i pachnący świętami, czas na polewę.

Składniki do przygotowania polewy:

100g czekolady;

2-3 łyżki powideł śliwkowych.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy po 1 łyżce powideł i dokładnie mieszamy. Po osiągnięciu aksamitnej masy polewamy nią nasz wypiek i czekamy aż całość wystygnie, a potem najprzyjemniejszy moment – jedzenie! 🙂

Wesołych Świąt Kochani 🙂

Komentarze