Nowe lokale na VegeMapie – wrzesień 2018

Nieuchronnie zbliżająca się jesień sprzyja odkrywaniu zacisznych miejsc, w których można smacznie i zdrowo zjeść. W naszym dzisiejszym zestawieniu wskażemy Wam lokale, do których warto się wybrać. Znajdują się one w Bieszczadach, na Śląsku, Mazowszu, nad Bałtykiem i na Warmii. Nie ma na co czekać, zaczynamy naszą kulinarną podroż!

Zacznijmy od południa Polski. W centrum Rzeszowa między Uniwersytetem Rzeszowskim a Urzędem Miasta znajduje się Cocina Verde. Lokal jest interesującym połączeniem kuchni wegetariańsko-wegańskiej i śródziemnomorskiej. Poza smakami rodem z Włoch, np. pizzy, można skosztować tu wegańskich ciast – tofurnika, muffinek, kulek mocy, a potem wrócić do domu z wypiekami przygotowywanymi na miejscu – chlebem z mąki orkiszowej, bezglutenowym, a także calzonetkami z nadzieniem, które trafi w gusta każdego – grzybowym, szpinakowym, zainspirowanym lecho i meksykańskim. Pomysł na Cocinę zrodził się podczas jego pobytu na Gibraltarze, gdzie jej pomysłodawca prowadził firmę cateringową i eksperymentował ze smakami tamtejszej kuchni.

Kto z nas nie myśli czasem, żeby rzucić wszystko i wyjechać w Bieszczady? Pewnie uzbiera się spora ekipa, chcąca wyrwać się z miejskiego zgiełku. Dlatego dla fanów górskich klimatów mamy kolejną kulinarną propozycję – jest nią lokal Bieszczadzka Legenda. Jego założyciele „lubią wegetarian i wegan, którzy zawsze znajdą u nas wybór smacznych posiłków, a czasem zaskoczymy bezmięsnym daniem z poza karty”. Zjecie tu na przykład barszcz ukraiński, fuczki, czyli kotleciki z ziemniaków i kiszonej kapusty podawane w towarzystwie mixu sałat i sosu, wegańskie leczo, burgera z buraka i falafela. Poza jedzeniem ważna jest muzyka, posłuchacie tu starego dobrego reggae i wczujecie się w jamajskie klimaty.

Teraz przyszedł czas na nowe miejsce na Śląsku, otwarte zaledwie od ostatniej niedzieli. Mowa o VegeExpressie. Czym będę zdobywać względy Waszych kubków smakowych? Ma być szybko i zdrowo – wegański kebab i hot dogi. Wege mięso i kiełbaski nie są kupowane, a robione na miejscu, w lokalu. Poza tym dostępne będą świeże sałaty i zdrowe koktajle. Nie mogło zabraknąć także deserów – wegańskiego ptasiego mleczka i bezy z aquafaby (aquafaba – woda po ciecierzycy lub innej roślinie strączkowej).

Jak zrodziła się koncepcja lokalu? „Pomysł otwarcia wegańskiego baru zrodził się w mojej głowie już kilka lat temu (nie jem zwierzątek już ponad 10 lat). Wcześniej nie miałam odwagi wyrwać się z korporacji, ale w końcu się udało! Ponieważ w Gliwicach jest niewiele wegańskich knajpek, postanowiłam stworzyć własną!” – wyjaśnia Michalina, właścicielka Vege Expressu.

Wyjeżdżamy z Gliwic i przenosimy się do Kielc. To tutaj znajdziecie bistro Wegemania, w którym menu oparte jest na ekologicznych produktach z lokalnych upraw. Zjecie tu na przykład gołąbki soczewicowe w sosie boczniakowym, „devolaya” w sosie pomidorowo-cukiniowym, pierogi włoskie lub spaghetti. A na deser…kokosowa tapioka, owocowa tarta i deser dnia. Wegemania oferuje również opcje cateringu dietetycznego.

Relax na Wilczej to warszawska kawiarnia, w której nie tylko napijecie się pysznej i aromatycznej kawy, ale także zjecie śniadanie. Także ze swoimi znajomymi, którzy nie są wege. Wśród „zielonych” opcji znajduje się tofucznica z kurkami i koperkiem, smoothie bowl na mleku migdałowym z granolą, kanapki z pastą bezjajeczną z warzywami i majonezem koperkowym. Dodatkowo lokal oferuje specjalne menu, w którym dominuje wybrane warzywo. Do tej pory można było spróbować sałatek, quiche i ciast z cukiniowym, dyniowym i marchewkowym motywem przewodnim. Relax na Wilczej dołączył do akcji „Z własnym kubkiem”, dzięki czemu za kawę we własnym kubku zapłacicie złotówkę mniej i co najważniejsze dbacie o środowisko. W kawiarni organizowane są wieczory degustacyjne, podczas których można rozsmakować się w kawach speciality z palarni z różnych zakątków świata.

Bałtyk to urokliwe miejsce, gdzie nas jeszcze dzisiaj nie było. Czas to nadrobić. We Władysławowie przy Rybackiej 10A mieści się restauracja vege-friendly – Kafe Roza. Serwowane są tu śniadania i obiady, po których czekają na Was lody i inne pyszne desery własnego wyrobu. Wśród wege opcji znajdziecie domowe musli, wege grochówkę, cieciorkę w pomidorach, gulasz sojowy z papryką i warzywami, pasztet z fasoli w duecie z sosem pomidorowym i pierogi z soczewicą. W Kafe Rozie znajdzie się także coś dla herbaciarzy, którzy mają tu spory wybór różnych naparów. Lokal jest otwarty tylko w sezonie letnim.

Zgodnie z zapowiedzią nasze dzisiejsze zestawienie kończymy w stolicy województwa warmińsko-mazurskiego, czyli Olsztynie. Tu tu przy ulicy Prostej możecie napić się wyśmienitej kawy (wyłącznie segmentu speciality). Czarnej lub z mlekiem roślinnym, jak wolicie. Idealnie komponuje się ona z wegańskim ciastem lub deserem chia. Warto spróbować również koktajli owocowych, które dostępne są w czterech różnych wersjach i śniadań. „Pomysł na Kofikadę zrodził się w Oslo, w którym przez ostatnie lata swojego życia mieszkaliśmy. Chcieliśmy stworzyć lokalną kawiarnię, wokół której powstałaby społeczność dbająca o zdrowie i przyrodę. Postawiliśmy na jakość kawy i alternatywne metody jej parzenia oraz na menu, które w całości robimy na miejscu. Uważamy, że ruch wegański jest istotny, dla przyrody i naszego zdrowia, dlatego też strefa wegańska pojawiła się w naszym menu. W naszym zespole pracują weganie z czego jesteśmy dumni.” – opowiada Bartek.

 

Już za miesiąc kolejne zestawienie! Chcesz, aby Twój lokal dołączył do mapy? Wpisz go lub napisz do nas na angelika@vegemapa.pl.

 

Zdjęcia opublikowane w treści artykułu pochodzą ze stron internetowych i fanpagy lokali oraz portalu VegeMapa.pl.

 

 

Komentarze