#Lokale września

We wrześniu rozbiliśmy bank! Do naszej mapy dołączyły 24 lokale. Małe i duże, kawiarnie i restauracje, a nawet kompleksy gastronomiczno-hotelowe. Zapraszamy na przegląd #lokale_miesiąca.

Warszawski lokal Kik Fit Bar dołączył jako pierwszy. Pasją twórców tego miejsca jest sport i zdrowy styl życia, dlatego zjecie tu zdrowo i smacznie. Wśród Waszych ulubionych wege pozycji z menu wymieniliście kotleta z soczewicy i dzikiego ryżu oraz burgera wegetariańskiego.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego pomówmy teraz o miejscu, gdzie jest ono wyjątkowo celebrowane. Mowa o Petit, kawiarni w Katowicach, gdzie pachnie świeżym pieczywem, kawą i słodkimi wypiekami. Skosztujecie tu na przykład: pasztetu fasolowo-jaglanego podawanego z domowym pieczywem lub grzanek z duszonymi pomidorkami z ziołami i jajkiem na twardo. Nie odjeżdżamy daleko, pozostajemy w Katowicach. Na Batorego 2 mieści się roślinna restauracja z autorską sezonową kuchnią po polsku – nono. Menu w tym miejscu zasługuje na szczególną uwagę. Pierogi z burakami i serem solankowym, uwieńczonych olejem dyniowym i buraczanym keczupem z owocami leśnymi, zielone naleśniki z kremem waniliowo-orzechowym, owocami leśnymi i kruszonką z karmelizowanych orzechów włoskich, kto by się oparł?

W naszym wrześniowym zestawieniu nie mogło zabraknąć również cateringów, szczeciński Prasad kusi codziennie innymi zestawami obiadowymi – są trzy do wyboru plus ciacho dnia. Prawdziwy cateringowy dream team stanowią Siostry dwie z Jeleniej Góry. Dziewczyny poza tym, że świetnie gotują organizują również warsztaty.

Przenosimy się do stolicy, a konkretnie do Vege Bistro. Tę restaurację chwalicie za profesjonalne podejście do klienta. W Waszych opiniach znalazła się również ta: “Za każdym razem testuję inne danie z menu, każde wspaniale smakuje i wygląda”. Miło nam ogłosić, że lokal został jednym z trzech zwycięzców miesiąca, ale o tym później. Jeszcze chwila cierpliwości.

Witamy w Łodzi, bowiem w tym miesiącu aż cztery nowe lokale zostały dopisane do naszej wyszukiwarki. Zacznijmy od Zielonej. Restauracji Zielonej :). To tu poza wege menu możecie cieszyć się kojącym wystrojem, w którym przeważa, jak sama nazwa wskazuje – zielony kolor. W Waszych opiniach o restauracjach zwróciliście uwagę na interesujące i autorskie menu tygodniowe w restauracji Korzenie. Polecacie Strogonoff z boczniakami, ogórkiem, ziemniakami, pomidorami, żubrówką, kasza jaglana i sałatką, a także sofficini, czyli smażone pierożki nadziane soczewicą, pieczarkami, szpinakiem, pomidorami i roślinną mozzarellą. Brzmi fantastycznie, a podobno smakuje jeszcze lepiej. 14556651 1159226120826457 1139157294930943767 o4A na koniec, Montag. To piekarnia i bistro w jednym. Dewizą twórców tego miejsca jest bycie bliżej natury oraz bazowanie na naturalnych, sezonowych produktach – bez konserwantów i „polepszaczy”. Montag pochwaliliście za smaczne wypieki (jak na przykład ten na zdjęciu obok), zapach kawy i bardzo miłą atmosferę.

Dajmy sobie na chwilę odpocząć od jedzenia 🙂 A pyszny posiłek warto popić czymś równie smacznym, dlatego zajrzyjmy do Gdańska, gdzie znajduje się Juicy, pijalnia zdrowych soków. W natłoku codziennych zadań, często zapominamy o najważniejszym – naszym zdrowiu. “Stworzyliśmy Juicy, aby przyczynić się do wprowadzania pozytywnych zmian w nawykach żywieniowych osób, które świadomie myślą o swoim ciele” – mówią właściciele. Pozostańmy w Gdańsku. Przy ulicy Opata Rybińskiego znajduje się Food Art Company. To tu kreatywna kuchnia warzywna łączy się ze smakami z różnych stron świata. Restauracja zaskakuje codziennie nowym menu. Niedawno obchodziła drugie urodziny.

Morza szum, ptaków śpiew, to Andana pośród drzew. Na taki artyzm nam się zebrało, ale przejdźmy do rzeczy. Andana to ośrodek wypoczynkowy we Władysławowie. Okolica pozwala wypocząć, natomiast kuchnia trafia przez żołądek do serca, bowiem oparta jest na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Nasze zestawienie nowych restauracji wzbogaconych o Wasze opinie kończymy pachnącą, świeżą kawą zaparzoną w Wesoła Cafe w Krakowie. Od dwóch lat możecie tu zjeść wyśmienite śniadania i lunche. Ich znakiem rozpoznawczym jest wesoła ekipa i neon: „lepiej pić kawę niż nie”, który mogliście zobaczyć na naszym fanpagu.

14650318 1787821744809463 4963224490644947544 nA teraz przejdźmy do ogłoszenia wyników w plebiscycie lokal września. Nie będziemy Was trzymać dłużej w niepewności. Brąz otrzymuje Vegus Bar z Rzeszowa. Maria, jedna z naszych czytelniczek, poleca kotleciki jaglane z wędzonym tofu, a na deser szarlotkę orkiszową z budyniem. To absolutne must eat w drodze w Bieszczady. Lokal znajduje się przy ulicy Jagiellońskiej 37.

Na drugim miejscu we wrześniu znalazło się warszawskie Vege Bistro. Dorota do tej pory pamięta smak jedzonego tu niedawno placka po węgiersku z gulaszem paprykowym. Jest pysznie i oryginalnie. Wystarczy zajrzeć na fanpage, żeby od razu stać się głodnym. Powyżej dzisiejszy lunch – japoński z ryż podany ze stekami z rzodkwi + pomidory z imbirem, ogórki z WOK’A z chili.

Panie i Panowie, entuzjaści zdrowego jedzenia i koneserzy wege smaków, zwycięzcą naszego konkursu na lokal miesiąca zostają Korzenie z Łodzi. To właśnie ten lokal chwalicie za autorską kuchnię sezonową oraz przyjazne i nowocześnie urządzone wnętrze. Zapraszamy i polecamy! Korzenie mieszczą się w centrum Łodzi. Przy Piotrkowskiej 217.

Przypominamy, że od dzisiaj możecie głosować na swoich lokalowych ulubieńców. Niech wege moc będzie z Wami!

Zdjęcie główne do artykułu pochodzi z fanpaga Korzenie, natomiast pozostałe wykorzystane w artykule pochodzą z fanpagy lokali: Montag, Vege Bistro.

Komentarze